Yeni bilgisayarınızı üzerindeki işletim sistemi ile almak zorunda olmadığınızı biliyor muydunuz?

Evet, yanlış duymadınız. Yeni aldığınız bilgisayarı üzerindeki işletim sistemi ile almak durumunda kaldıysanız işletim sistemini iade edebiliyorsunuz. Ülkemizde işletim sistemi iadesiyle tanışalı uzun zaman olmadı. Ancak pek çoğumuz böyle bir durumda ne yapması gerektiğini bilmiyor. Sadece üzerindek işletim sistemine yüzlerce dolar ödeyerek aldığımız bilgisayarımızın işletim sistemini nasıl iade ederiz? Buradaki yazılar işletim sistemi iadesi ile ilgili izlemeniz gereken yol hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak ve ileride satın alacağınız bilgisayarların işletim sistemlerini iade ederek ödemeye mecbur bırakıldığınız işletim sistemi bedelini geri almanıza yardımcı olacaktır.

 

Aşağıdaki bilgiler ParduwWiki  sitesinden alınmıştır. Bu gilgileri kaynak sayfadan okuyabilir ve kaynak sayfada bulunan örnek olayları inceleyebilirsiniz. Bunun için lütfen burayı tıklayın. PardusWiki hakkında bilgi almak için lütfen burayı tıklayın.

Satın alma sırasında yapmanız gerekenler

  • Satıcıya, satın almak istediğiniz bilgisayar üzerinde İşletim sistemi olarak açık kaynak kodlu ve Özgür bir işletim sistemi olmasını bu şartları sağlayamıyorlarsa işletim sistemsiz satın almak istediğinizi bildirin.
  • Bu şartları yerine getiremeyeceklerini söylemeleri durumunda aşağıda yer alan Ankara I. Tüketici Mahkemesi (Nihad KARSLI örneği) ve Buca Tüketici Sorunları Hakem Heyeti (Coşkun AKTAŞ örneği) kararlarından da bahsedin.
  • Kabul etmezler ve işletim sistemiyle satmakta ısrar ederlerse, bilgisayarı üzerinde işletim sitemi olduğu halde satın alın.

Satın aldıktan sonra yapmanız gerekenler

  • Bilgisayarı açtığınızda işletim sistemi kurulum işlemlerini tamamlamayın. Hiçbir şekilde bir “sözleşme kabul etmeniz” anlamına gelecek işlem yapmayın.
  • Yasal süre içerisinde işletim sistemine ait tüm bilgiler varsa cd ve belgelerle birlikte işletim sistemini iade etmek istediğinizi bildiren bir dilekçeyi iadeli taahhütlü posta ile satıcı firmaya göndererek işletim sistemi bedelini verdiğiniz hesap numarasına yatırılmasını isteyin.
  • Cevap alamazsanız Tüketici mahkemesine ya da illerde valilik bünyesinde, ilçelerde Kaymakamlık bünyesinde faaliyet gösteren Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurun.
  • Başvurunuza Ankara I. Tüketici Mahkemesi (Nihad KARSLI örneği) ve Buca Tüketici Sorunları Hakem Heyeti (Coşkun AKTAŞ örneği) kararlarının fotokopilerini eklemeniz süreci hızlandıracaktır.
  • Tüketici Hakem Heyetine başvurmanız daha kısa zamanda sonuç alacağınız için önerilir.

Örnek olayları PardusWiki de görmek için lütfen burayı tıklayın.

Bu konuda bir fikriniz mi var?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.