Hanry David Thoreau

Hanry David Thoreau ve davranışla ilgili, Eylül 09, 2006

“1817 Massachusetts doğumlu Amerika’lı düşünür ve yazar olan Hanri David Thoreau’nun adını duymam bundan yaklaşık 3-4 sene öncesine dayanıyor. Yine burada adını vermekten keyif ve onur duyacağım sevgili arkadaşım Savaş sayesinde olmuştu duyuş.

Bir akşam bir telefon konuşmamız sırasında aklına gelen güzel bir sözü söylemişti. Ama bu sözün hayatımda önemli bir yeri olacağını bilmiyordu o zamanlar…

“Eğer bir insanı haksız olduğuna inandırmak istiyorsan sen kendin haklı davran. İnsanlar gördüklerine inanırlar.

Bırak görsünler!” – Thoureau

Bu söz bana “bir insana anlatmak istediğin bir gerçek varsa bunu anlatmayı deneyebilirsin ama buna görmeden inanmaz. Söylediğin gerçekse zaten görülecektir. Fazla üzerinde durma ve bırak görsünler” diyordu ve belki de doğuşumdan gelen sessizliğimi henüz farkında olmadığım bir nedene dayandırıyor ve bu söz ile bu gerçeğin farkına vararak belki de bu sessizlik davranışımı güçlendiriyordum. Zamanla “belki de…” diyordum “belki de Kafka yaşamını bu nedenle sessizce sürdürdü ve öylece noktaladı”. Ama şimdi Kafka veya başkaları kadar cesur olamayacak ve düşündüklerimi bu yazı müsveddesi(sanal ortamda bu söz tuhaf geliyor) ile yaşamlarınıza sokmaya aday göstereceğim.

Uzun lafın kısası! İyiysen iyiyim deme. İyi olduğun görülecektir. Bırak görsünler!

Kötüysen kötüyüm deme! Kötülük de iyilik gibi saklı kalamaz. Ama ondan daha aceleci ve sabırsızdır. Bırak görsünler!

Aykırı isen aykırıyım deme! Emin ol fark edileceksindir onca siyahın ya/da onca beyazın içinde.

Aşık isen aşığım demek yerine sevgi ve saygını göster. Aşkın görülecektir.

Bu benzetmeler uzar da uzar. Asıl önemli olan ise gerçekten bunları uygulayabilecek cesareti toplayıp uygulayabilmek galiba. Çünkü duygu ve düşünce insanın içinde kaldıkça ağırlaşır. Kalp ise hafiflemek için bahaneler arar durur. Bir şekilde içini boşaltmayı ister. Başaramazsa düşlere, şarkılara sığınır. Olmadı onları araç edinir. Ama düşleri yıkıldığında ezilip gider. İşte bu yüzden cesur olmak gerekir. Yere düşen düşlerimizi toparlayabilmek için…”

İsmail KAYA – 09 Eylül 2006

Resim kaynağı ve Thoreau hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki adresi klikleyebilirsiniz:

http://tr.wikipedia.org/wiki/Henry_David_Thoreau

Bu konuda bir fikriniz mi var?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.