Klavyemizi tanıyalım: PrtScn (Print Screen) tuşu nedir ne işe yarar?

PrtScn yani Print Screen tuşu ekranda o anda görünen ne varsa bir ScreenShot (Ekran görüntüsü, Ekran Resmi) almayı sağlar, görmekte olduğunuz ekranın resmini çeker.

Ekran görüntüsü alındıktan sonra istenirse bu görüntü yazdırılabilir, mail ile gönderilebilir, saklanabilir.

Bu tuş özellikle ekranda çıkan bir hata mesajını birine göstermek ve destek(yardım) almak için çok işe yarar. Veya bir konuda eğitim vermek için faydalıdır.

Bu tuş ile Ekran Kırpma aracını kullanmaya ihtiyaç duymadan ekran görüntüsü alınabilir.

PrtScn tuşuna tek başına basılırsa ekranda ne görünüyorsa resmini çeker. Eğer sadece bir pencerenin resmi çekilecekse Alt+PrnScn kullanılmalıdır. Böylece sadece aktif pencerenin resmi(görüntüsü) alınır.

Alınan ekran alıntısı veya ekran resmi hafızada olacaktır.

Hafızada tutulan ekran görüntüsü bir resim düzenleme aracında açılarak düzenlenebilir ve görünmesi istenmeyen alanlar kapatılıp, dikkat çekilecek alanlar boyanabilir veya çerçeve içine alınabilir veya bir ok ile işaret edilebilir.

Bunun için Windows ta Paint (mspaint) uygulaması kullanılabilir. Ara çubuğuna Paint yazılır veya Başlat/Çalıştır’a mspaint yazılıp ENTER tuşuna basılır. Paint uygulaması açıldıktan sonra CTRL+V ile hafızadaki görüntü yapıştırılır. Not: PrtScn tuşundan sonra hafızaya yani “panoya” başka bir metin veya görüntü kopyalanmışsa son kopyalanan görüntü yapışacaktır. Yapıştırılan görüntü istenen düzenleme yapılarak kaydedilebilir ve böylece artık gönderilebilir. Dosyayı kaydetmek istemiyorsak düzenlediğimiz şekliyle tekrar hafızaya kopyalamak için CTRL+A ile resmin tamamı seçilir ve CTRL+C ile kopyalanır. Artık hafızada “düzenlenmiş görüntü” olacaktır.

Eğer herhangi bir düzenleme yapmadan ekran alıntısını birine mail ile göndermek istiyorsanız Mail açılır, mailin gövdesinde Ctrl+V yapılır. Böylece hafızadaki yani panodaki görüntü mail gövdesine yapıştırılır ve mail gönderilir.

Bu konuda bir fikriniz mi var?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.