Veritabanı nedir ne işe yarar?

Veritabanı(Database) en basit şekilde bilgilerin elektronik ortamda depolanmasını ve sınıflandırılmasını sağlayan bilgisayar yazılımıdır.
Basit bir excel tablosu bile basit bir veritabanı olabilir. Veritabanlarının en büyük farkı daha büyük verileri tutmalarıdır. Birden fazla kullanıcıya aynı anda veriye erişme imkanı verirler.
Veritabanı tıpkı excel tablosu gibi tablolar gibi alanlardan oluşur.
Her bir tablo ve her bir tablodaki satır, sütun ve hücreler belirli özelliklere sahiptir.


Örnek olarak bir tablo kullanıcı adlarını, bir başka tablo ürün adlarını tutabilir. Bir başka tablo da ürün adlarına erişecek kullanıcıların yetkilerini tutabilirken başka bir tablo da ürünlerin türlerini tutabilir.

Bu dağınık bilgilere hızlıca ulaşmak için ve birbiriyle eşleştirmek için index adı verilen alanlar kullanılır. Bu alanlar değişmez, benzersizdir ve her tabloda anahtar rol oynarlar. İndexlerle ayrıca tablo alanlarındaki ilişki sağlanır.

Veriyi tutan bu tablo alanlarındaki her sütun, her hücre ayrı özelliklere sahip olabilir. Örneğin kullanıcının adı alanı maksimum 7 karakterden oluşsun ve sadece harf girilebilsin denebilir. Tüm bu özellikleriyle tablonun yapısı veriye erişim hızını etkiler. Bu nedenle veritabanlarının yapıları çalışma performanslarına büyük ölçüde etki eder. Günümüzde kullanım amaçlarına göre çeşitli veri tabanı çeşitleri çıkmıştır. 
Örneğin genellikle web sunucularında esnek yapısıyla MySQL veri tabanları tercih edilirken daha fazla verinin bulunduğu ve hızlı erişime ihtiyaç duyulan ortamlarda PostgeSQL tercih edilebilir. Veri tabanlarının çeşitli yazılım standartlarında kendi sorgu dilleri mevcuttur. Bazı komutlar PostgreSQL veritabanlarında çalışırken MySQL de çalışmaz. Kodun çalışması için veri tabanı için uygun yazım biçimi kullanılmalıdır. Bu yazım biçimine syntax adı verilir. 

Veritabanları dijital ortamlarda veri işleyen her alanda kullanılır. Temel amaçları dağınık olan bilgiyi bir arada tutmak ve ihtiyaç halinde hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlamakdır. Masanızda duran dağınık kağıtları içlerindeki bilgilere göre indexleyerek bir klasörde toplanmasına benzetilebilir. Veya farklı excel dosyalarındaki verilerin Tarihlerine, dosya adlarına göre sınıflandırılıp bir klasörde belirli bir hiyerarşiye göre tutmak denilebilir.

 

Database (Veritabanı) Nedir?

 

Bu konuda bir fikriniz mi var?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.