MSN Messengera veda tarihi yaklaşırken Skype neydi bir hatırlayalım

MSN messenger bildiğiniz gibi 15 Mart 2013 tarihinden itibaren emekliliğe ayrılıyor. Artık MSN messenger ekranlarında “Yeni bir Messenger” sürümü çıktı mesajına tıkladığınızda bilgisayarınıza yüklenecek olan yeni program Microsoftun 2011 yılında satın aldığı Skype. Bu programı kullananlar zaten özelliklerine aşinalar. Daha önce kullanmamış kullanıcıları ise her yenilikte olduğu gibi bir alışma süreci bekliyor…

skypeSkype programını daha önce hiç kullanmamış kullanıcılar da eminim ki programı duymuşlardır. Skype 2003 yılında Estonya’lı geliştiriciler tarafından kurulduktan sonra online mesajlaşma alanına getirdiği yeniliklerle tanındı. İnternet üzerinden kaliteli sesli görüşmeler VoIP protokolü (Voice Over Internet Protocol)  ile Skype üzerinden yapılabiliyordu. Yapısı nedeniyle ağ üzerinde fazla bant genişliği kullandığından, güvenlik riski teşkil ettiği düşünüldüğünden çoğu sistem yöneticisi tarafından kullanımı tercih edilmedi ve banlandı. Bu durum özellikle ülkemizde Skype gelişimini önledi çünkü Skype gibi mesajlaşma programları sıklıkla iş yerlerinde mevcut olan ağlarda kullanılmaktaydı. İnternetin gelişimi ve yaygınlaşmasıyla azalan telefon trafiğinin internet dünyasındaki en güçlü temsilcisi oldu. Aldığınız skype kontörleriyle artık tüm telefonları arayabiliyorsunuz. Zamanla Skype büyüdü ve mesajlaşma yazılımları arasında ihtiyaç duyulan programlar kategorisinde yerini aldı. Sadece Skype için skype telefonları üretildi. Artık pek çok skype aksesuarı mevcut. Bu büyümeyi gören Microsoft da boş durmadı ve 10 Mayıs 2011de Skype ı satın aldı.

 

Yani aslında messenger ekranlarında belirtilen “yeni bir messenger sürümü çıktı” bildirimi gerçekten de artık Microsoft firmasına ait olan bir programı işaret ediyor. Bizlere de o alıştığımız ancak günümüzde Facebook nedeniyle çoğu kullanıcının da artık tercih etmediği Messenger programı yerine yeni microsoft messenger yazılımı olan Skype a alışmak düşüyor.

 

Skype a henüz geçiş yapmamış kullanıcılar burayı tıklayarak MSN den Skype programına nasıl geçiş yapacaklarını görebilirler.

 

Skype ın en belirgin bir kaç özelliğine değinmekte fayda var. Öncelikle gerçekten kaliteli bir ses ve görüntü aktarımı sağlıyor. Bu sesli ve görüntülü sohbetlerde daha canlı akıcı görüntüler, daha net sesler demek. Bununla beraber ekran paylaşımı özelliği bir dosyayı, bir sunumu karşı tarafa göndermeden karşı tarafa göstermeyi sağlıyor. Ekranınızda gördüğünüzü karşınızdaki kişi ile veya -grup paylaşımı özelliği sayesinde- kişilerle paylaşabiliyorsunuz. Bir yandan Amerika’daki kuzeninizle diğer yandan Fransa’daki arkadaşınızla aynı anda görüşüp fotoğraflarınızı gösterebiliyorsunuz. İsterseniz büyükannenizin ekranına bağlanıp ona e-postalarını okumasında yardım edebiliyorsunuz. Skype ın pek çok özelliğine buradan erişip kendiniz bakabilirsiniz.

 

Hele bir de Skype ı dokunmatik ekranlı yeni Windows 8 işletim sisteminde kullanırsanız tadına doyum olmaz gibi görünüyor. Aşağıdaki video bu durumu hoş bir şekilde anlatıyor. Ne diyelim, iyi sohbetler…

Bu konuda bir fikriniz mi var?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.