Avast 7 vs Norton 360 (karşılaştırma)

Antivirüs yazılımları arasında rekabet her sene daha da kızışıyor. Fırsat buldukça web üzerindeki bilgileri derleyerek kendimce burada sizlere faydalı olabilecek bilgileri bir araya getirip yardımcı olmaya çalışıyorum. Bir ziyaretçimizin isteği üzerine benim de çok merak ettiğim Avast 7 ürününün demo versiyonunu Norton 360 ile kıyaslamaya çalışacağım…

Bu tür kıyaslamalar ve testler kesinlikle doğrudur denilemese de en azından kullanıcıların akıllarındaki bazı soru işaretlerini aydınlatmaya, fikirlerine fikir katarak seçimlerinde yardımcı olmaya fayda sağlayabileceği gibi geliştiricilerin ve satıcıların ürünlere kullanıcı gözüyle bakabilmelerine biraz daha yardımcı olabilir kanaatindeyim. Bu nedenle kısa süreli oluşturabildiğim test ortamından edindiğim sonuçları paylaşacağım. Programları Windows XP Pro. işletim sistemi altında karşılaştırdım.

Windows XP Pro Test Ortamı Bilgileri:

İşlemci: Intel Celeron 2.80 GHz @ 2792 MHz

VGA: ATI Radeon HD 5400 Series 1 G DDR3 PCI-E

RAM: 1024 MB

HDD: 80 GB 7200 rpm PATA

Mainboard:  ECS PT880PRO-A Rev 1.0 A

 

Karşılaştırılan Ürünler:

Avast! 7 Internet Security (v 7.0.14.26)  vs. Norton 360 (v 6.1.2.10)

Karşılaştırma işlemi aşamaları:

  1.  PC Performans karşılaştırması: Bu karşılaştırma için Free Benchmark programı olan novabench programını kullandım. Öncelikle her iki programın kurulu olduğu ortamda aynı şartların olmasına özen gösterdim. Arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatarak pc performansını etkilemelerini önledim. Her iki antivirüs programını aynı şartlarda, virüs veritabanı güncellemelerini yaparak kurulu duruma getirdim ve bu aşamada PC performansını NovaBench ile test ettim.
  2. Tarama Performans karşılaştırması: Antivirüs programlarıyla bilgisayarda aynı ortamları taradım ve sonuçlarını süreleriyle beraber not ettim.
  3. Kullanıcı arayüzü ve teknolojiler: Antivirüslerin kullandıkları teknolojileri inceledim.
  4. Koruma durumu: Antivirüslerin tarama sırasında buldukları veya uyarı verdikleri durumları kıyasladım. Bu tür kıyaslamalar için en sağlıklı sonuçlar profesyonel test ortamlarında alınan sonuçlardır.
  5. Sonuç: Sonuçları kendi puanlama sistemimle değerlendirdim.

 Karşılaştırma işlemi aşamalarının sonuçları:

1. PC Performans karşılaştırması: Avast! 7 de Windows Güvenlik Duvarı elle kapatıldı. Her iki programın kendi güvenlik duvarı olduğundan iki firewall kullanmak sistemde kararsızlıklara yol açar. Kurulumda Norton 360 Windows güvenlik duvarını kendisi otomatik olarak kapatırken Avast! 7 bunu yapmadı.

 

2.Tarama Performansı karşılaştırması:

Avast tarama süresi.1:09 , Norton tarama süresi 00:25:37.  Norton 360 programı kullandığı Insight teknolojisiyle ikinci taramayı da 4 dk kadar kısa bir sürede tamamladı. Avast! programı tarama raporunda tarama süresini gösterirken Norton 360 programı tarama süresini göstermiyordu ancak Norton taramasının tüm bilgilerini gelişmiş seçeneklerde görmek mümkündü.


 3.Kullanıcı arayüzü ve teknolojiler karşılaştırması:

Her iki programda da oldukça faydalı görünen teknolojiler kullanılmış. Avast! ile gelen SandBox teknolojisinde bilgisayarda çalıştırılan programın öncelikle sanal bir ortamda(bu ortamın adı SandBox) çalıştırılması sağlanıyor. Böylece programda zararlı algılanması durumunda bilgisayarın ve dosyaların güvenliği sağlanıyor. Bu tür koruma Comodo antivirus da da başarılı bir şekilde kullanılmıştı. Bunun yanında Avast! güvenli internet için bir de SafeZone adını verdiğin bir teknoloji kullanıyor. Bu teknoloji de SandBox gibi sanal bir ortam üzerinde Chromium tabanlı bir tarayıcı ile güvenli sörf vaad ediyor.  Ama bu noktada büyük bir eksiklik “Remote admin” ile SecureZone erişilmesi…

Avast! kullanıcılarının birbirlerinin bilgisayarlarına uzaktan bağlanıp yardım edebilmelerini sağlayan Uzaktan Destek hizmeti eklemiş. Başınız sıkıştığında Avast! kullanan bir başka arkadaşınızdan uzaktan bilgisayarınıza bağlanıp size yardım etmesini isteyebilirsiniz. Yani bu özellik uzaktan yardım için ekstra program ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

Uzaktan Destek hizmeti gibi işinize yarayacak bir başka güzel özellik de site engelleme özelliği. İstemediğiniz, zararlı bulduğunu sitelere girişi engelliyebiliyorsunuz.

Avastın kullanıcı arayüzü kullanımı ve anlaşılması kolay. Pek çok ayara rahatlıkla erişebiliyorsunuz. Koruma kalkanlarını ayrı ayrı yapılandırabiliyorsunuz.

——————————————————————————————————————

Norton 360 daha basit bir arayüz sunuyor. Başlangıçta 4 ana koruma öğesi ile karşılaşıyorsunuz ve bu öğelerin gelişmiş seçeneklerini düzenleyebiliyorsunuz. Ancak avast kadar kapsamlı görünmüyor ve bu açıdan bakıldığında ev kullanıcılarının daha rahat kullanabileceği bir program olarak duruyor. Ama bence böyle olmasına aldanmayın çünkü önemli olan korumaysa Norton 360 ın bunu başarılı bir şekilde yapacağına güveniyorum.

 

 PC Security bağlantısı altında tarama yapıp bu taramalarla ilgili loglara, ayarlara erişebiliyor ve  Nortonun tarama hızını arttıran Insight teknolojisine erişebiliyorsunuz. Insight teknolojisinde bilinmeyen dosyaları tanımlayabiliyorsunuz. Bu açıdan oldukça faydalı çünkü bilgisayarınızda çalışan bir exe dosyasının(programın) ne olduğunu öğrenmeye çalışırken  virüs yeme riskiniz azalıyor. Identity bölümünde gelişmiş doğrulama araçlarına erişiyorsunuz. Örneğin kredi kartı bilgilerinizi bu bölüm altında koruyorsunuz. Backup ile Norton Online yedekleme yapabiliyor. Norton 360 ın en can alıcı özelliklerinden biri bence PC Tuneup. Bu alanda disk performansınızı arttıran can alıcı Symantec araçları ile karşılaşıyorsunuz ki bu araçlar emsalleri yanında son derece başarılı. Elbette bir güvenlik duvarı içeriyor ve kurulumda windowsun güvenlik duvarını otomatik olarak kapatarak olası güvenlik duvarı sorunlarını engelliyor. SafeWeb teknolojisi ile web güvenliğini arttırıyor, örneğin girmek istediğiniz web sayfası zararlıysa sizi uzak tutuyor.

4.Koruma durumu:

Avast! ın sanallaştırma ve SafeZone uygulamaları ile online ağına karşı Norton 360 yılların tecrübesi ile oluşturduğu network göz önüne alındığında çok daha başarılı bir tarama performansı ve koruma sunuyor. Yine de Web korumasında SafeZone ile Avast! kalbimi almayı başardı.

5.Sonuç:

Avast! 7 Internet Security: 1

Norton 360 :  5

Ben dosya korumada Insight teknolojisine yanlış alarm vb. gibi nedenlerden SandBox dan daha fazla güvendiğim için Dosya korumada Nortona 1 verdim. Web korumada ise  Avast! ın SecureZone uygulamasının faydalı olacağına inanıyorum. Arayüzde Norton un sade arayüzünü daha başarılı buldum.

Bu konuda bir fikriniz mi var?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.