XP Recovery

virüsTeknoloji ve Internet hızla gelişiyor. Bununla beraber tehlikeleri de korkutucu boyutlara ulaşıyor. Daha geçtiğimiz Cumartesi günü(21.Mayıs.2011) bir bilgisayara bulaşan bir zararlıyı temizlemeye çalıştım ancak zararlı yazılım sisteme öyle hızlı bulaşmış ki temizlemektense sistemi yeniden kurmayı tercih ettim. Bu yazının başlığı sizi aldatmasın diyeceğim ama kullanıcıları asıl aldatan da bu başlık. Nasıl mı?

Kısaca anlatacak olursak zararlının pcye girişi ve yayılması şu şekilde gelişmiş. Önce kullanıcı web de gezinirken bir linke tıklamış ve ardından sistem tepsisi dediğimiz bilgisayar ekranının sağ alt köşesinde saatin yer aldığı alanda bilgisayarının tehlikede olduğunu bildiren bir mesaj almış.  Doğal olarak bilgisayarı taramak isteyen kullanıcının bu hamlesiyle yazılım bilgisayara tamamen etki göstermeye başlamış. Bilgisayar yeniden başlamış ve ekrana XP Recovery başlıklı bir pencere açılmış. Kullanıcı bunu sistemin bir mesajı sanıyor. Aynı zamanda sistem tepsisinde de “Critical Error” (Kritik Hata) uyarısı görünüyor. Kullanıcı bilgisayarını temizlemek için Fix it butonunu tıklıyor ve işler iyice içinden çıkılmaz bir hal alıyor…

Aşağıdaki ekran görüntüsü kendi telefonumla aldığım görüntüdür.

Bu durumda benim gibi arkadaşlara başvuruluyor. Eğer sistemin yedeği yoksa mevcut sistemden yedekleri almaya çalışıyor. Ama bu da yeni kurulacak sistem için risk demek çünkü virüs taşıma riski yüksek dosyaları yedekleyerek yeni sisteme aktarmak gerekiyor.

Bu gibi durumlardan sakınmanın en iyi yolu ne olursa olsun web sayfalarındaki “Bilgisayarınız tehlike altında olabilir? Bilgisayarınızı taramak içn burayı tıklayın” vb gibi linkleri tıklamamak. Sözüm elbette Symantec, Eset, BitDeffender, Kaspersky gibi online tarayıcılar barındıran siteler için değil ancak yine de bu sitelere girerken bile temkinli olmakta fayda var.

Cumartesi günü oldukça uğraştım. Öncelikle sistemin yedeğini her ihtimale karşı aldım. Daha sonra önceden aldığım yedekle birleştirerek sistemi temiz ve çalışır duruma getirdim. Yedeklerden güncel dosyaları alabilmek için her dosya ve klasörün izinlerinde değişiklik yapmak zorunda kaldım. Bunun için önce klasörleri görünür yapmam gerekti çünkü zararlı yazılım tüm klasörleri ve dosyaları Gizli yapmıştı.

Neyse ki alınan yedekler sayesinde kayıpsız olarak sistem geri geldi.

Burada altını çizmek istediğim bir nokta daha var. Belki de en önemli konu.  “Lisanslı, güvenilir antivirüs yazılımı kullanın”. Bedava programlarla yetinmeye kalkmak artık sadece firmalar için değil ev kullanıcıları için de büyük riskleri beraberinde getirir. Çünkü hemen herkesin bir kredi kartı vardır ve hiç olmazsa bir kez olsun bu kartlar bilgisayarlarda kullanılır. Size önerim Lisanslı ve güvenilir antivirüs yazılımları kullanın. Dahası lisanslı programlar kullanın. Çünkü Crack dediğimiz şekilde yüklenmiş lisanssız yazılımlar bilgisayarınızda davetsiz konuklar için arka kapılar açabilir. Ayrıca kullandığınız antivirüs yazılımlarına da aşırı güvenip temkini elden bırakayım demeyin. Çünkü bilgisayarınıza henüz tespiti yapılmamış ve aşısı bulunmamış bir zararlı bulaşmış olabilir.

Temiz günler dilerim.

Bu konuda bir fikriniz mi var?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.