30 AĞUSTOS’UN GÜNÜMÜZDEKİ ANLAMI

Tarihte pek az savaş 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi kadar önemli  sonuçlar doğurmuştur. Orada yenilen sadece Yunan Orduları değil, aynı zamanda 1.Dünya Savaşı’nın tüm galip ve mağrur ülkeleridir. Bu savaşın Anadolu açısından önemiyse,  Batı’nın bu topraklar üzerinde kurmak istediği kukla birer devleti; Kürdistan ve Ermenistan’ı kurma hayallerini Ege’nin sularına gömen savaş olmasıdır.  – Alıntı


Yrd. Doç. Dr. Orhan Çekiç, Maltepe Üniversitesi

     "Tarihte pek az savaş 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi kadar önemli  sonuçlar doğurmuştur. Orada yenilen sadece Yunan Orduları değil, aynı zamanda 1.Dünya Savaşı’nın tüm galip ve mağrur ülkeleridir. Bu savaşın Anadolu açısından önemiyse,  Batı’nın bu topraklar üzerinde kurmak istediği kukla birer devleti; Kürdistan ve Ermenistan’ı kurma hayallerini Ege’nin sularına gömen savaş olmasıdır.

     Bu savaşın sonunda Yunanistan’da hükümet istifa etmiş, hezimete uğrayan  Yunan ordusundan arta kalıp Yunanistan’a dönebilenler Atina’da darbe yapmışlar ve yönetime “Albaylar Cuntası” el koymuş,  bu maceraya karar verip Yunan ulusunun onurunu  dünya önünde kırdıkları suçlamasıyla harekâta katılan komutanlar ve hükümet üyeleri, Başbakan Gunaris dahil, kurşuna dizilmiştir.

     Başkomutan Trikopis hariç.

      Yunanistan’daki olayları duyan Mustafa Kemal Paşa, esir düştüğü için önce Ankara’da sonra Tunceli’de kampta tuttuğu Trikopis’i olaylar duruluncaya kadar Yunanistan’a iade etmeyecek, böylece Yunan Başkomutanı’nın hayatını kurtaracaktır."

Devamı için burayı tıklayın.

 

YRD. DOÇ. DR. ORHAN ÇEKİÇ :
"1943 yılında İskenderun’da doğdu. İlk ve Ortaokulu İskenderun’da, liseyi Burdur’da bitirdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden, İdare ve Siyaset Bölümünden mezun oldu. (1966). Marmara Üniversitesi’nde Yüksek Lisans ve Doktora yaptı.  

 

İş hayatına Japonya Büyükelçiliği’nde Kültür Ataşe Yardımcısı olarak başladı. Daha sonra özel teşebbüse geçerek, IBM ve ITT gibi uluslar arası şirketlerde üst düzey yönetici olarak görevler yaptı. Medya sektörüne geçerek, Sabah, Milliyet, Akşam gibi gazetelerde yöneticiliklerde bulundu."  – Hakkında bölümünün devamına buradan ulaşabilirsiniz

Bu konuda bir fikriniz mi var?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.