En az bellek kullanan web tarayıcı hangisi?

Bu gün basit bir test yaptım. Amacım kullandığımı web tarayıcılarından hangisinin en az bellek kullandığını görmekti. Burada sizlerle yaptığım bu basit testin sonuçlarını paylaşacağım.

Öncelikle katılımcıları ve versiyonlarını tanıyalım:(Tarayıcılar hakkında bilgi almak için aşağıdaki bilgilendirmede adlarını tıklamanız yeterli.)

OPERA sürüm: 12.15

Google CHROME sürüm: 26.0.1410.64 m

Firefox sürüm: 20.0.1

Yandex Browser sürüm: 1.5.1105.412 (bf0e85f) .

IE 10 Sürüm: 10.0.9200.16576

 

Windows 7 x64 platformunda her tarayıcıda 5 adet tab (sekme) açtım. Hepsi aynı sayfalar ve açılış sıralarına kadar aynı olmak kaydıyla. İşte sonuçlar.

 

OCF

 

Opera Bellek Kullanımı : 250,184 K

Google Chrome Bellek kullanımı : 335,312 K

Firefox Bellek Kullanımı : 331,224

 

 

OperaVsYandexYandaki resimde aynı testi (5 sekmede 5 farklı sayfayı farklı tarayıcıda açma) farklı bir zamanda Yandex ve Opera ile yaptım.

Operanın Bellek kullanımının artmış olmasının sebebi bu testte ek olarak bir sekme gruplaması yapmamdı.

Yine de Yandex den daha az bellek kullandı. Yandexin bu kadar fazla RAM tüketmesine şaşırdığımı söylemeden geçemeyeceğim. Belki de ileride bu testleri farklı bir şekilde tekrarlamalıyım.

Yandex Bellek Kullanımı : 770,676 K

 

ie10bellek

 

IE 10 Bellek kullanımı : 319,472 K

 

 

 

 

En az bellek kullanımında favori tarayıcım Opera kalbimdeki kupaları kazanıyor! Yenilikçi görünen ve tıpkı Google Chrome gibi Chromium tabanlı Yandex ise bu konuda biraz geride kalıyor. Bu sonuçlara bakarak birden fazla sekmeyle çalışıldığında en iyi seçimin Opera olacağını söyleyebilirim. Eğer siz de sekmelerinizi daha sonra tekrar göz atmak üzere kaydedenlerdenseniz bilmelisiniz ki bu konuda da Opera diğerlerinden gözle görünür bir başarıya ulaşıyor. Her tarayıcıda sekmeyi kaydedip tarayıcıyı kapatıp yeniden açtığımda yine OPERA bu sekmeleri diğerlerinden hızlı bir şekilde açtı.

operaGrupSekme

Ancak Opera nın sekme gruplama işi işin içine girdiğinde durum biraz değişebiliyor. Sekmeleri gruplandırdığınızda Opera nın RAM kullanımında gözle görülür bir artış dikkat çekiyor. Yine de bu haliyle bile çoklu sekmelerle çalışıldığında opera benim tercihim olarak kalmaya devam edecek, çünkü yenilikçi ve farklı işlevleriyle benim gözümde diğer tarayıcılara ilham kaynağı olmaya devam ediyor…

 

 

 

Sonuçta çoklu sekmelerle çalıştığımda benim tarayıcı sıralamam şu şekilde oluyor:

  1. Opera
  2. Firefox
  3. Internet Explorer 10
  4. Google Chrome
  5. Yandex

 

Bu konuda bir fikriniz mi var?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.