Küçük uygulamalar, büyük sorunlar

Görsel kaynağı için üzerini tıklayın

 

Bilgisayarınızda çalışan küçük uygulamalardan haberdar mısınız? Bunların ne işe yaradıklarından? Küçük olmalarına rağmen büyük sorunlara neden olabileceklerini biliyormuydunuz?

Günümüzde pek çok web sayfası birden fazla kodlama dili ile hazırlanır ya da en azından diğer dillerden bir parça içerir. Bunlardan en temeli olan html kodlama dili gelişip yerini ASP ve PHP gibi farklı dillere bırakmıştır ve halen web programcılığı gelişmektedir. Gelişen bu teknolojilerin kullanıcılara düzgün sunulabilmeleri için hazırlanan bu sayfaları derleyip son kullanıcıya sunan yazılımlar ve bu yazılımlara ek olarak gelen bileşenler(eklentiler) vardır. Örneğin bir web sayfası içerisinde HTML, ASP ve Java kodlarını içerir. Bilgisayarınızdaki web gözatıcınızın yeni olması ancak Java programınızın güncel olmaması durumunda sayfa düzgün yorumlanmayacak ve size düzgün sunulmayacaktır. Aynı şekilde bir Acrobat Reader dosya biçimi olan .PDF dosyasını bilgisayarınızdaki Reader güncel olmaz ise düzgün görüntüleyemeyebilirsiniz. Belki düzgün görüntüler ancak düzgün yazdıramayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda bilgisayarınız bir takım hatalar sunar. Bu hataların yanında asıl önemli olan eski(güncellenmemiş) eklentiler nedeniyle güvenlik açıklarının yeterince kapatılamayacağıdır. Örneğin Web tarayıcınızı IE9 a güncellediğinizi var sayalım. Eğer Acrobat Reader programınızın versiyonu eski ise, web sayfasında bir PDF dökümanını açmaya kalktığınızda sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle hem tarayıcı eklentilerini hem de bilgisayardaki diğer yazılımları(küçük yazılımlar da olsa, örneğin bir yazıcı sürücüsü olabilir) güncel tutmak oldukça önemlidir.

Yine varsayımsal olarak Firefox kullandığınızı düşünelim ve Skype programını da kullandığınızı düşünerek bir senaryo üretelim. Bu senaryoda Skype programı ve beraberinde gelen browser (gözatıcı) eklentileri(yani firefox eklentileri) güncellenmemiş yani eski versiyon olsun. Firefox yazılımının son versiyonunu kullandığınız halde web sitelerinde gezinirken yavaşlama, nedensiz çökme sorunları yaşıyorsunuz. Yapılması gereken ilk iş browser eklentilerini kaldırarak tarayıcıyı varsayılan ayarlarına döndürmektir. Eğer sorununuz çözülmüş ise sorunun kaynağı browser eklentilerinde yatıyor diyebiliriz. Bu durum aslında bilgisayarların temel format nedenidir. Yani dizüstü bilgisayarınızda sorunlar yaşamaya başladıktan sonra servise gönderdiğinizde servis elemanının yapacağı ilk iş bilgisayarınızı fabrika çıkış durumuna döndürerek temiz işletim sistemi ile durumunu kontrol ederek sorunun yazılımsal olup olmadığını bulmak olacaktır. Elbette elinizde recovery(kurtarma) medyanız(sistem görüntüsünün yedeğini barındıran CD,DVD,USB DISK benzeri depolama birimleri) var ise bunu siz de yapabilirsiniz ancak önce verilerinizi yedekleyin.

Bu gün Chip dergisinde bir yazı ilişti gözüme bakmanızda fayda var. Ben de zaten bu yazının üzerine bir şeyler eklemek istedim: http://www.chip.com.tr/konu/aciklar-tarayicilarin-sucu-degilmis_27100.html

Bu konuda bir fikriniz mi var?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.