Anlayana sivrisinek saz: Dumani bir ortam!

Dün bir e-posta aldım. İçerisinde şöyle yazıyordu:

 

Duman adlı grup yeni albümündeki rezil parçasında İhlas Suresi  Lem yelid velem yûled okunuşlu 3. ayetini; şarkıda “lem yelid velem löp yutar” şeklinde okuyarak açıktan dalga geçiyor.



 

Ve şöyle devam ediyordu:

Lütfen tepkisiz kalmayalım. Hem mesajı ileterek bilinçlenmeyi sağlayalım, hem de yetkili mercileri bilgilendirerek bu rezilliği durduralım.

Allah ahirette “Ey Kulum! Kitabımla dalga geçildi, buna karşılık sen ne yaptın?” diye sorduğunda; Ey Rabbim; ben gücümün yettiğince doğrunun yanında durdum ve onları engellemeye çalıştım diyebilelim.

 

Bu e-postayı başkalarına iletmedim tabiki. Çünkü düpedüz hileydi! Spam mailler için e-posta adreslerini toplamak için yapılmış şu bildğimiz “Bu mesajı yollayın yoksa MSN adamınızın burnu düşer” tarzıydı…

 

Düpedüz insanlar gündemde olan konulardan pay çıkartmaya çalışarak bu maili hazırlamışlardı. Peki neydi gündemde olan bu konu. Konu şuydu. Duman grubu yeni albümünde bir şarkısında bir şeyler anlatmak istemiş ve gerçekten bahsi geçen kelimeleri kullanmıştı. Bu tartışmaya konu olan şarkının sözlerini aşağıya yazıyorum:

 

RezilOrtada bir yanlış var
Yanlışı yapan yanar
Arkasında sandık var
Değmesin akıncılar

Geri kaç geri kaç, oğlancık
Senin de başın yanar
Ortada bir yanlış var
Memleket uyurgezer

Aldırma geldik oyuna
Kandır benni, kandırsana
Rezil kandırsana

Ortada bir dergah var
Devrilir başın yarar
Arkasında tezgah var
Lem yelid ve löp yutar

Geri kaç geri kaç, oğlancık
Senin de başın yanar
Ortada bir dergah var
Memleket uyurgezer

Aldırma geldik oyuna
Kandır benni, kandırsana
Rezil kandırsana

Ortada bir gerçek var
Gerçeği (Doğrusu) göre ( öyle bildirilmiştir )n de var
Arkasında mercek var
Ve muhtelif sakıncalar

Geri kaç geri kaç, oğlancık
Senin de başın yanar
Ortada bir gerçek var
Memleket uyurgezer

Aldırma geldik oyuna
Kandır benni, kandırsana
Rezil kandırsana

Söz-Müzik: Kaan Tangöze



 

Şimdi de konuya ilişkin kendi düşüncelerimi belirteyim izninizle:
Şarkıyı dahi dinlemeden, ne anlatmak istendiğini anlamaya çalışmadan yargısız infaz yapanlara allah akıl fikir versin. Aynı zamanda insanların dini inançları ile dalga geçenlere de…
Aşağıda Duman grubunun Zaman gazetesinde yayınlanan röportajı yer alıyor. Adamların ne demek istediklerini kendilerinden öğrenin. Bir insana çamur atmak kadar kolay ve kötü bir şey yoktur bu dünyada. Müzikle ilgilenen biri olarak insanlara bir şeyler anlatmaya çalışmanın ne derece zor olduğunu iyi bilirim. İnsanlar kendi akıllarınca yorumlarlar sözleri sanki kendileri yazmış gibi, kendileri anlamını daha iyi bilir gibi… Zamanında kendi şarkı sözlerimi kendi grubumdaki arkadaşlarıma açıklamak zorluğunu yaşamıştım. Gerisini düşünemiyorum zaten… Bu ülkede sözleri çarpıtmak ve onlara gerçek anlamları dışında anlamlar yüklemek için pek çok insanın elinde pek çok neden ve malzeme var. Ama her şeyden önce yapılması gereken gerçeği öğrenmeye çalışmak. Çünkü çoğu kez gerçek bize anlatılanlardan farklı olabiliyor. Örneğin saçı uzun, kulağı küpeli erkek olabileceğini (Bakınız Yavuz Sultan Selim: http://www.mihr.com/webs/osm/padisahlar/yavuzsultanselim.htm ), görmüş olduk, ya da ananelerimizin anlattığı gibi “gece tırnak kesilmez” olayının aslını. Ananelerimizi boş verelim şimdi. Etrafımıza bakmamız yeterli, ya da TVleri açıp izlememiz. Örneğin hiç duymadınız mı “allah rızası için bir sadaka” diyip insanları kandırarak köşeyi dönen dilencileri, üfürükçüleri, büyücüleri… Eee demek ki adam kulağına küpe takmışsa bir nedeni var öğrenmek gerek! Adam söz söylemişse altındakini kendisine(sözü söyleyene) sormak gerek. Her şeyden önce sorup dinlemek için adam olmak gerek! Tabi bu ülkede her kes adam sıfatında gezdiği için gerçek adamları bulmak da zor. Eh işte bu tür cesur, sorgulayan (Dikkat! Dini sorgulamıyor insanları sorguluyor!!!) gruplar sayesinde bu adam sıfatlı insancıkları tespit etmek daha da kolay oluyor tabi. Mesela Facebookta Duman grubunu kınamak için bir grup açılmış. İnsanlar dini savunmak şöyle dursun ağızlarına geleni söylemişler Duman grubuna… Yahu neyi nasıl savunuyorsunuz? Orada yazılanları (küfürlerinizi ki burada dile getirmekten utanırım) çocuklar, ablalarınız, kardeşleriniz, eşleriniz okuyor. Hiç mi akıl vicdan kalmadı sizde? Eh siz böyle dinine bağlı insanlarsanız yani dininizi böyle ağıza alınmayan küfürlerle, hakaretlerle, asıp kesmelerle savunan insnlarsanız bırakın da bunu sorgulayanlar olsun. Bırakın da size “Mevlana yı, Yunus’u bilir misiniz?” diye soranlar olsun. Bırakın da “tezgah kurup dinden bahsedip cebini dolduranlar var, yani bir yandan lem yelid diyip dua ederken öteki yandan löp diyip cebini dolduranlar var” diyenler olsun! Vicdansızlar!
Sözlerim sizlere değil arkadaşlar. Ben içimdekileri söyledim. Bu mail bana geldi ben de düşüncelerimi ileterek olayda kendi minik aklımla gördüğüm yanlışı dile getirmek ve bu tür olaylarda lütfen vicdanınızla hareket edin demek istedim. Bizler farkında değiliz belki ama bu tür yanlış anlamalar yüzünden kim bilir ne canlar yanıyor. Bu yazımı anlayışla karşılayacağınızı umuyorum.
Aşağıda Duman grubu ile yapılan bir röportaj yer alıyor:
Lem Yelid’i deforme etmek kimsenin haddine değil, bizim de…Türk Rock Müziği’nde hatırı sayılır bir hayran kitlesi bulunan Duman, dört yıl aradan sonra Duman 1 ve Duman 2 isimli iki albümle birlikte sevenlerinin karşısına çıktı. Toplam yirmi parçanın yer aldığı duble albümün kayıtları da 65 günlük bir çalışmanın ardından İrlanda’da hazırlandı.

Depresif müzik yapmadıklarını, tersine şarkılarında pozitif ve hayata dair mesajlar verdiklerini belirten Duman üyeleri “Türkiye’nin rock’ını yapıyoruz. Keşke bu stili dünyaya açabilsek!” diyorlar. Her ne kadar belli bir ideoloji ve akımın üyesi olmadıklarını söyleseler de albümde yer alan ‘Rezil’ isimli parça şimdiden internet formlarını hareketlendirdi bile. Şarkıda geçen ‘Lem Yelid ve löp yutar’ ifadesiyle İhlas Suresi ile dalga geçildiğini ve ateizm propagandası yapıldığını söyleyen dinleyicilerin tepkisine şaşırdıklarını belirten grup, “Orada eleştirdiğimiz şey dinin suiistimal edilmesi. Kimsenin haddine düşmez insanın dini ve inancıyla dalga geçmek. Konunun öznesi, ortada dönen bir tezgâhın olması. Burada fena olan bunu tespit edip ortaya k****k mı, yoksa bunu yapıp çıkar sağlayanlar mı fena? İhlas, anlamlı ve en güzel sûrelerden biri. Biz değerini bilmeden, farkında olmadan bir şeyler yapmıyoruz. Din adamı gönülden inanarak, iyilik ve güzellik içindeyse biz de onunla beraberiz. Lem Yelid’i deforme etmek kimsenin haddine değil, bizim de… Hepimiz Müslüman’ız.” diyorlar.

Zaman Gazetesi

H.SALİH ZENGİN
29 Mart 2009, Pazar

Bu konuda bir fikriniz mi var?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.