Saçmalıyorum izninizle…

Bu saçmalamayı Yahoo! bloguma yazmıştım. Neden buraya da yazmıyım diye düşündüm ve Copy  Paste ile buraya taşıdım. Buyurunuz saçmalıklarım…
 

"Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar Orhan Pamuk, Türkiye’nin değişmesini ve AB’ye girmesini istediğini söyledi. Pamuk "Türkiye’nin gerçekten AB’nin bir parçası olmayı hak edip etmediğini gelecek yıllarda göreceğiz. Bir ülkeyi, reformlar ve yasalar değil, kültürler ve insanlar AB’nin bir parçası haline getirir" dedi. "

Yukarıdaki paragraf Hürriyet gazetesinin http://www.hurriyet.com.tr/kultursanat/5267842.asp?m=1 adresinden alındı. İlgimi çeken, değinmek istediğim bölümü italik olarak işaretledim. Ama tamamı büyük önem taşıyor.

Birincisi Türkiye’nin gerçekten AB’nin bir parçası olmayı hak edip etmemesi konusu. Bununla ilgili "Acaba AB gibi bir topluluk Türkiye gibi Medeniyetler beşiği bir ülkeyi üye olarak kabul etmeye layık mı?" sorusu doğdu içimde.

İkinci konu "Bir ülkeyi reformlar ve yasalar değil, kültürler ve insanlar AB’nin bir parçası haline getirir" cümlesinde yatıyor. Benim bu cümleden çıkardığım soru ise şu. AB’nin parçası olmayan bir ülke medeni bir ülke sayılmaz mı? AB medeniyetin belirginleştirici topluluğu mudur yoksa kendine medeni diyen ülkelerden veya medeni görülen ülkelerden oluşan bir ülkeler topluluğu mudur? AB üyesi olmak için nasıl bir medeniyet gerekir? Örneğin barışçıl mı olunmalı ve buna örnek olarak yine bu üye ülkelerin gösterdiği  sanatsal bir yaklaşımla(!) ya da sanat anlayışlarıyla(!) farklı dinlere küfür boyutunda saygısızlık mı edilmeli! Bu sorular aklıma neden mi geldi? Bu sorular aklıma geldi çünkü bizim AB’ye alınmama nedenimiz  medeniyetsizlik değil diye düşünüyorum. Ama buna rağmen alınmamamızla medeniyetsiz bir toplum olarak gösterilmek isteniyoruz sanki, hatta sanki dinimiz de bir "öcü" olarak gösteriliyor sanki. Ben hiç anlamam bu din mevzularından. Hatta çoğu insan bana inançsız bile diyebilir. Ama vardır inancım ve bu inanç ile bu ülkede doğduğum için mutlu ve gururluyum. Hayır efendim Medeniyetsiz bir toplum değiliz. Bu ülkede saç ile ilgili savaş verdiğimiz halde, baş örtüsü ile ilgili savaş olduğu halde, hatta pek çok konuda savaş olduğu halde – kendimizle dahi savaş olduğu halde – medeniyetsiz değiliz. Tüm bunlar her yerde oluyor zaten ve bunlar olurken gelişen ve büyüyen bir medeniyet seviyemiz var ve bu savaşlar da iyi ki oluyor. Ama çoğu da Avrupa denen medeniyetin bozulmasının bir etkisi.  Bence AB’nin medeniyet anlayışı bize karşı "geri" kalıyor ve bizim medeniyet düzeyimizi algılayamıyorlar.  Bkz. örnek olarak Fransa’nın özgürlük anlayışı! Üzerime vazife olmayan ve anlamadığğım konularda görüş belirttim galiba yine. Bir de anlasam kim bilir neler söyleyeceğim. E tabi bu anlamama(!) durumunda tüm bu yazdıklarım yanlış da olabilir, her lşey bir yanlış anlamadır belki. Hatta yıllar önce yine bir denememde yazdığım gibi "yanlış anlama nedeniyle gelmişizdir bu dünyaya". Kim bilir? Hadi hayırlısı. Belki o denememi de yazarm burada…

Bu konuda bir fikriniz mi var?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.