Klavyemizi tanıyalım: Klavye nedir? Ne işe yarar?

Klavyeler üzerlerinde rakamlar ve harfler gibi pek çok düğmenin bulunduğu harici bilgisayar giriş aygıtlarıdır. 

Bu harfler ve sayılarla ekrana komutlar yazılarak bilgisayara komut göndermeye, bilgi girişi yapmaya yararlar. Ayrıca bazı klavyelerün üzerinde sık kullanılan bazı programlar için hızlı başlatma tuşları, bilgisayarın sesini açıp kapatmak gibi işlemler için ses açma/kapatma/kısma tuşları, bilgisayarı kapatma açma tuşları ve ekranda bir noktadan başka bir noktaya hareketi sağlayan yön tuşları yer alır. Bugün ilk bölümünü hazırladığım Klavyemizi tanıyalım yazı dizimizde  sadece klavye ve çeşitlerine değinecek; tuşları ve kullanım alanlarını ilerideki yazılarımızda paylaşmaya çalışacağım. Böylece Bilgisayar konusuna yeni başlayan arkadaşlarımıza bir nebze yardımcı olmaya çalışacağım.

Trust 22176 Ziva Kablolu Klavye Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçe

Klavyeler bilgisayarlara harici olarak bağlanırlar. Bir bilgisayarın temel bir bileşeni değildirler. Gidip istediğiniz bir bilgisayar mağazasından zevkinize, ihtiyacınıza uygun bir klavye temin edebilirsiniz.

Günümüzde klavyeleri bilgisayara bağlantı şekillerine göre kablolu ve kablosuz olarak ikiye ayırabiliriz. Diğer yandan tuş dizilişlerine göre F ve Q klavyeler olarak ayrılabilirler. Farklı bölgelere ve farklı dillere göre farklı dizilişlerde klavyeler vardır. Örneğin ülkemizde genellikle QWERTY dizilimindeki klavyeler kullanılır.

Q klavye: QVERTY
F klavye

Ülkemizde genellikle QWERTY dizilimindeki Q klavyeler kullanılmakla birlikte Türkçe için özel olarak geliştirilmiş F klavye de  kullanılmaktadır. Ne yazık ki yaygın kullanım Q klavyedir.

Fransızcanın konuşulduğu Fransa ve Belçika gibi ülkelerde AZERTY tipi klavye kullanılır.

Kablolu klavyeler bilgisayara takıldıkları bağlantı noktalarına göre farklı adlandırılırlar. Bunlar PS/2 ve USB klavyelerdir.

PS/2 portu, klavyeleri ve fareleri PC uyumlu bir bilgisayar sistemine bağlamak için kullanılan 6 pinli bir konnektördür. PS/2 adı, IBM’in 1987 yılında tanıttığı üçüncü nesil kişisel bilgisayar serisi olan Personal System/2 bilgisayarlarından gelmektedir. 

Bilgisayardaki PS/2 portları. Portlardaki resimler bu portlara nelerin bağlanması gerektiğini gösterir.

Bu porta bağlanılarak kullanılan Klavye ve Mouselar PS/2 Klavye ve Mouselardır.

PS/2 Klavye ve Mouse uçları

Günümüzde bu bağlantı noktalarının yerini USB bağlantı noktaları almıştır. Laptoplarda PS/2 bağlantı noktaları bulunmaz. Dolayısıyla PS/2 Mouse ve klavyeyi Laptopa direkt olarak bağlayamazsınız. Bağlamak isterseniz PS2 to USB adı verilen çevirici connectorlerden  kullanmalısınız.

Qty Usb To Ps2 Kablolu Dönüştürücü Usb To Ps2 Çevirici Fiyatı
PS2 to USB çevirici

 

USB bağlantı noktası:

Universal Serial Bus olarak tanımlanan USB bağlantıları günümüzün elektronik cihazları için standart bir kablo bağlantı arayüzüdür.

Bu konuda bir fikriniz mi var?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.