Tiktok çılgınlığı, gizlilik ihlali

Facebook, instagram, twitter’dan sonra tiktok hayatımızda ciddi şekilde yer edindi ve özellikle gençlerin sosya medya hayatına açıkçası damga vurdu denilebilir. Uygulama hakkında tartışmalar da haklı bir şekilde ortaya çıkmakta. Zararlı mı yararlı mı? Tehlikeleri neler?…

Şahsen tiktok’u hayatıma sokmaya pek niyetli değilim. Fakat o ısrarla girmeye çalışıyor ve artık öğğk! diyorum. Aslında yüzeysel bakıldığında pek de instagram, facebook ve twitterdan farkı olmayan bir uygulama olarak görünüyor. Oysa görünen bu yüzün altında özellikle gariplikler ve çılgınlıklarla ilgili bir dünya çıkıyor karşımıza. Biraz popülerite için kişilik özelliklerinin fiziksel özelliklerin tuhaf şekillerde dışa vurumu beraberinde bazı tehlikeleri de getiriyor.

Bugün tiktokta paylaştığınız sadece eğlence amaçlı bir video yarın başınıza ciddi sorunlar açabilir, ileride pişmanlıklara yol açabilir. Aslında aynı şekilde diğer tüm uygulamalar da aynı sorunlara ulaşabilir fakat burada söz konusu olan durum tiktok’un açık bir şekilde gizlilik ihlaline yol açtığının tespit edilmiş olması.

2019 yılında en popüler 4.uygulama olmayı başarmış ve 2020 yılında başarısı artarak devam ediyorken aşağıdaki videoda anlatılan Gizlilik ihlallerini de görmezden gelmemek gerekiyor. Nedir bu ihlaller?

Bazı araştırmacılar bunları inceleyerek gözler önüne seriyorlar. Aslında uygulama kurulurken istediği izinlerden bile işin içinde pis birşey olduğu izlenimine kapılıyorsunuz. Çünkü Tiktok telefonunuzda çalışmak için aşağıdaki izinleri istiyor.

  • Kullandığınız cihaza ait detaylar
  • İndirdiğimiz hatta sildiğimiz tüm uygulamalar
  • Kullanılan kablosuz ağ ve gerçek IP bilgileri
  • Konum bilgileri
  • Tüm fotoğraf ve videoların farklı bir cihazda görüntülenme izni
  • Kamera ve mikrofon erişimi (uygulama çalışmadığı zaman dahil)
  • Android cihazlar için telefona zip dosyası indirme, açma, okuma

Tiktok uygulaması telefonumuzda neler yapıyor? Aşağıdaki videoyu izlemenizi öneririm:

Bu konuda bir fikriniz mi var?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.