Notepad++ kullanarak karakteri yeni satır ile değiştirme

Notepad++ bazen hayat kurtarıcı olabiliyor! Listelerle çalışmak zordur. Örneğin bir CSV dosyasında dağınık şekilde virgül (,) karakteri ile ayrılmış bir iller listesi olabilir elinizde. Bu listeye hangi ili eklediniz, hangi ili eklemediniz görmek zor olabilir. Hepsini tek bir sütunda görmeniz gerekebilir. Peki bunu nasıl yaparsınız? Yani bir karakteri yenisatır ile nasıl değiştirebilirsiniz?

Örneğimizden devam edecek olursak. Elimizde Türkiye’nin illeri listesi virgül karakteriyle ayrılmış bir CSV dosyasında olsun(Resim1).

Resim 1

Yapmak istediğimiz şey tüm illeri bir sütunda görmek. Bu durumda yapılması gereken her virgül karakterinde yeni satıra geçmesini sağlamak. O halde virgül karakterini değiştirebilirsek sorunumuz çözülecek.

Bunun için şunu yapıyoruz;

Belge üzerinde CTRL+H tuşlarına basıyoruz.

Arama alanına , yazıyoruz

Değiştir alanına \r\n yazıyoruz ve arama kipini Uzatılmış (ingilizce versiyonda Search Mode’u Extended) seçiyoruz ve tümünü değiştir butonunu tıklıyoruz(Resim 2‘de gösterilmiştir).

degistir ekran alıntısı
Resim2
Resim3

Ve işlem tamam! Elimizde tek sütunluk bir liste oldu(Resim3). İstersek listemizi alfabetik sıraya dizebilir, listedeki eksiklerimizi tamamlayabiliriz.

İşlem için ayrıca bu sayfaya bakabilirsiniz.

Notepad++ indirmek isterseniz burayı tıklayarak Notepad++ download sayfasına gidebilirsiniz.

Bu konuda bir fikriniz mi var?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.